Bevezető

Napjainkban elérkeztünk egy olyan technológiai színvonalra a számítástechnikában, ahol a processzorok jelentős hőmennyiséget disszipálnak el működésük során. Mivel - mint a számítástechnikára és önmagára a technikára ez jellemző - folyamatosan fejlődik, így várhatóan a processzorok, azoknak a működési sebességük - órajelük - is növekedni fog. Így a processzorok várhatóan a napjainkban is magas - kicsit talán majd alacsonyabb - hőmérsékleten üzemelnek.

Kb. 10 évvel ezelőtt, a 486-os processzorokra tettek a gyártók először hűtőbordát, majd később a bordára még további ventilátort is azért, hogy a processzort egy olyan hőmérsékleten lehessen tartani, ahol hosszú távon, stabilan képes üzemelni. Így van ez napjainkban is, de egyre nagyobb és nehezebb hűtőbordát, egyre nagyobb méretű - és esetenként fordulatszámú - ventilátort tesznek rájuk. Ennek van egy jelentős hátulütője: a nagy fordulatszámú ventilátor hangos. Valamint egy esetleges tuning esetén sokkal jobbak a lehetőségek abban az esetben, ha a processzor nem a maximális működési hőmérséklet környékén, hanem az alatt dolgozik.

E két okból a legegyszerűbben és a legolcsóbban a folyadékkal való hűtés következik. Ennek első hallomásra eléggé elrettentő hatása is lehet. A folyadékok többé-kevésbé vezetik az elektromos áramot, a drágán vásárolt számítógépünk pedig biztosan nem venné jó néven, ha alternatív áramvezetési útvonalakat jelölnénk ki a gép dobozán belül a folyadékkal. Ahhoz, hogy egy folyékony anyagot bizonyos pályán tartsunk, ill. mozgassunk, minden lehetséges irányban el kell szigetelni attól a területtől, ahonnan távol szeretnénk tartani. Az idők folyamán nagyon sok megoldás született erre a problémára, köztük olyanok is, melyek tényleg profik. Ha ezeket az eszközöket, eljárásokat, megoldásokat betartjuk, megfelelően használjuk, kialakítjuk, akkor nagyon minimális az esély arra, hogy bármi probléma adódjon. Ezzel kapcsolatban mindjárt egy jó tanács: csak abban az esetben vágjon bele bárki is ilyesmibe, amennyiben van benne akár alapszintű műszaki érzék és barkácsolási tehetség!

Honlapom ezen részét azért hoztam létre, hogy bárki, aki ismerkedni kezd ezzel a témával, ezt végigolvasva közelebb kerüljön a saját megoldásához anélkül, hogy akár több ezer/több tíz ezer forintos veszteséggel, rengeteg elpazarolt idővel tapasztalja meg mindazt, amit közel harminc olyan ember, aki saját maga építette meg PC-je vízhűtését, több, mint egy éven keresztüli folyamatos információcsere, barkácsolás után tud. Szeretném itt összefoglalni mindazt, amit a HWSW -"Vízhűtés és rejtelmei" fórumában kitárgyaltunk és tapasztaltunk. Igyekszem leírni mindazokat a pozitív eredményeket, megoldásokat, buktatókat, zsákutcákat, melyeket egy, vagy több ember is megtapasztalt. Bárki, aki olvassa ezeket a sorokat, nagyon szívesen látott vendég a fórumban, de szeretném, ha elolvasná az itt írtakat, ugyanis a fórum eléggé átláthatatlanná nőtte ki magát, sok esetben nehéz valami felmerülő - de már kitárgyalt - problémára ráakadni, ettől egy kicsit "visszafogottabbá" válik a fórum menete. Remélem ezzel senkinek nem okozok semmilyen gondot, problémát. Ide idézném is a topikindító - boho - egyik hozzászólásának egy részletét: "a fórumban közölt megoldásokat nem lehet sem a szerzőnek, sem másoknak utólag szabadalmi oltalommal védeni, mert ez nyílt publikációnak számít. (Az itt közölt megoldások, ötletek közkincsnek számítanak, hasznot ebből senkinek nincs joga húzni. A "haszon", minden betérő ismeretének bővítése.) " Erre az idézetre - és jómagam tapasztalataira - építve próbálom meg összefoglalni a fórumban eddig leírtakat, esetlegesen felhasználni az ott fellelhető képeket, onnan esetlegesen idézni. Amennyiben bárkinek bármi problémája lenne ez ügyben, kérem, hogy levélben keressen meg.

Szeretném azt is elmondani, hogy az itt leírtak nem "szentírás", nem kötelező ezeket így elfogadni, megvalósítani, betartani. Mivel ez egy folyamatosan változó dolog (ami akár a PC fejlődésével is változhat), ezért lehetnek olyan információk, amik elavultak, elavulhatnak, változhatnak a későbbiek folyamán. Illetve lehetnek olyan dolgok is, amelyek egyedi esetek, nem biztos, hogy mindig minden megoldás minden területre alkalmazható! Ezeket igyekszem frissíteni, időszakosan aktualizálni. Az itt leírtak alapján bármilyen jellegű károsodásért semmiféle felelősséget nem vállalok! Az oldalon pusztán tájékoztató jellegű információk lesznek jelen!