Cilinderes kialakítású blokk

Kialakítása olyan, mint egy cilinderzár.

Cilinderes

A gyártása egyszerű. Két 10 mm-es zsákfurat elkészítése után 90°-al elfordítva könnyen elkészíthető a párhuzamos 7db 6 mm-es zsákfurat (nem "húzza el" a fúrót). A 6-os furatokat könnyen le lehet zárni.
Egyik módszer:
Kétkomponensű ragasztóval bekent menetes rövid ászokcsavarral (házilag csavarhúzónak megfelelő kereszthornyot fűrészelve bele)a 10-es furatba tett fúrószárhoz ütköztetve.
Másik módszer:
6mm-es "pogácsákat" készítve a fent említett ragasztóval bekenve, fúrószárnak ütköztetve egyszerűen bekalapáljuk (szorító kötés).
Nem ébred a rendszerben akkora nyomás, hogy "kilője".
Aki nem bízik ebben, egy "U" alakú kengyelt (14mm széleset) készíttet és a kiömlő nyílások oldalát kivéve, kétkomponensű ragasztóval bekenve rögzíti a kengyelt.
A ki- és beömlő csonkokat a 10mm-es furatokra kell tenni (menet+csonk, vagy ragasztó+szorító kötés, azaz "bekalapálja", mint az autók karburátor beömlő csonkját)
Az utóbbi megoldásnál nincs fedél, ezért a hőátadás a teljes felületen történik, hűtőfolyadék folyási esély pedig a legkisebb.
A fent említett megoldásokkal azt bizonyítottam, hogy a hűtőtömböt sokkal jobb hatásfokkal is el lehet készíteni, mint a hagyományos, de mérnöki szemmel kifogásolható kialakításban.
Ha növeljük a hűtőtömb hatásfokát, alkalmazhatunk olcsó és könnyen megmunkálható alumínium tömböt is!

A cilinderes kialakítás módosítása a jobb hatásfok irányába

Az a baj az előző cilinderes kialakítással, hogy a furatok között megmaradt anyag mennyisége így annyira lecsökken, hogy nem tud kellőképpen hőt szállítani a furatok felső részéhez, így csak a furatok alsó fele fog részt venni a hőátadásban. Ha viszont a furatokat síkban osztva eltoljuk és akkor javul a felső rész hűtőképessége.A javított változatnál a furatok közötti távolság 2x-esére nőtt.
Ennek a kialakításnak további előnye az, hogy az "érintőleges" furatok miatt intenzívebb a víz keveredése a kivezető csatornában.

Cilinderes

A szaggatott piros vonal a be- kivezető furatot mutatja.
Ha már itt tartunk, kicsit több munkával már közel professzionális kivitelhez jutunk:

Cilinderes2

Itt a kétféle "vízfelület" :
"Vízfelület" = a teljes vízzel érintkező felület
"Átlagolt vízfelület" = [Alsó sor]x100% + [felső sor]x75% + [Be-,kivezető furat]x50%
Ez azt mutatja, hogy valóságban - a hatásfokot is figyelembe véve - mekkora felülettel számoljunk hőátadási szempontból.
A cilinderes kialakítás előnyei:
- Talán az összes közül legkönnyebb elkészíteni - elkészíttetni
- A jól bevált radiátor formát követi
- A blokk egy darabban van, nem alakul ki hő lépcső
- Jelentős méretű belső hő átadó felület
- Az előző miatt gyaníthatóan jó hatásfok
A cilinderes kialakítás hátrányai:
- A nagyobb belső keresztmetszet miatt a folyadék lelassul a blokkban, amin persze lehet módosítani a keresztjáratok csökkentésével (persze ez a hő átadó felület csökkenését vonja magával)
- A hő eloszlás nem a legjobb, mert nem a processzor felett a leghidegebb a hűtőfolyadék.

Ezzel a kialakítással kapcsolatban felmerült egy olyan lehetőség, hogy ha a be- és a kifolyó csonk a blokk két átellenes sarkában van, akkor a blokkon belüli vízáramlás egyenletesebb lehetne, mintha a blokk egy oldalán lenne ez a két csonk. Az viszont a helyzet, hogy nem jobb, de nem is rosszabb, gyakorlatilag teljesen egyforma mindkét esetben, ugyanis a víz útjának hossza nem függ attól, hogy egy oldalon, vagy átellenes (átlós) oldalon van a ki és beömlő csonk. Ha a beömlő furat keresztmetszete közel egyező a "keresztjáratok" keresztmetszetével, akkor a beömlő furatban a víz nyomása és sebessége megegyezik a keresztjáratok furataival. A "víz csak egy irányban folyik", ezért azonos az úthossz mind azonos oldali csonknál, mind az átlós elrendezésnél. Az áramlási veszteség (ellenállása a blokknak) ugyancsak azonos, csak a víz iránya különbözik a kétféle kialakítású kiömlő csonkok esetén. Ne felejtsük el, hogy a vízben ha a nyomás állandó, és a keresztmetszet és áramlási csatorna azonos, akkor az időegység alatt átáramló víz mennyisége is csatornánként azonos. (Ez azt jelenti egyszerűen, hogy az azonos oldali csonkok esetében nem fog a víz hamarabb és gyorsabban átáramlani a csonk-csonk -hoz közelebbi keresztcsatornában, mint a távolabbiban.)