Csillag kialakítású hűtőblokk

Csillag

Ez a blokk három darabból áll, mely egymásra "pakolva" alkot egy blokkot. A bal oldali rész a legalsó, a középső kerül középre, majd a jobb oldali kerül a tetejére. Az így elkészült blokk bevezető csonkja a blokk tetején, középen lesz. Ennek a kialakításnak az a fő előnye, hogy közvetlenül a processzormag fölé érkezik be a leghidegebb hűtőfolyadék, majd minden ágban - jelen esetben a beáramlott mennyiség 8-ad része - távozik el. Majd a 8 ág (ezért csillag) összegyűjtésre kerül a harmadik - legfelső - részben és a sarokban levő kivezető csonkon keresztül távozik. Ennél a fajta kialakításnál eléggé sok probléma merül fel. Legelsőként a több darabból állóság a baj, így két ún. hő lépcső is kialakul a különböző darabok között. Leginkább úgy nézhetjük, hogy csak a legalsó - processzorral közvetlenül érintkező - rész (bal kép) vesz részt aktívan a hőátadásban. Emiatt viszont relatív kis felülete van. A következő probléma a folyási hibalehetősége ennek a kialakításnak rendkívül magas, azaz nagy odafigyeléssel kell a három részt összeforrasztani, esetleg ragasztani. Valamint gondoskodni kellene arról, hogy a legfelső részben (jobb kép) levő gyűjtőjáratok úgy legyenek kialakítva, hogy azonos hosszúsága legyen a bemenő és a kijövő csonk között mind a 8 ágnak. Ez biztosítja ugyanis az egyenletes áramlást mindegyik ágban. Amennyiben ez nem áll fenn, a rövidebb ágakban gyorsabban, a hosszabb ágakban lassabban fog cserélődni a hűtőfolyadék. Valamint a blokkon belül lelassul az áramlás - jó kialakítás esetén - minden ágban a nyolcadára a beáramló mennyiségnek. Továbbá esetleg az is kételyt támaszthat, hogy a beömlő csonk ugyanazon a blokkdarabon (jobb oldali kép) keresztül mennyire melegedhet fel, mivel ezen a darabon van az összes gyűjtőjárat (amikben már a felmelegített hűtőfolyadék folyik), így talán egy amolyan "előmelegítés" történik a bejövő folyadék számára.
Az ötlet jó, de szerintem - és a több ember szerint is - továbbfejlesztésre szorul ez a fajta kialakítás. Talán a csigavonal lehetne ennek egyik továbbfejlesztett kialakítása (középre érkező folyadék, mely belülről kifelé csigavonalban mart vájatban a blokk egyik sarkában távozna)

A csillag elrendezésű blokk előnyei:
- Jó hő elosztás
- A processzormag fölé közvetlenül érkezik a hűtőfolyadék

A csillag elrendezésű blokk hátrányai:
- Bonyolult elkészíteni
- Nehezen megoldható, hogy az ágak egyenlő hosszúak legyenek, így lehetséges, hogy lesz olyan ág amelyben nagyon lelassul az áramlás (megoldható)
- A nagyobb belső keresztmetszet miatt a hűtőfolyadék lelassul a blokkban
- Kis belső felület
- Sok darabból áll (megoldható)