Elvi működés

Itt szeretném ismertetni a vízhűtés elvét, végigmenni az egyes alkotóelemeken, melyeken részletesebben, tétel szerint majd a későbbiekben lesz szó. Az alábbi ábrán látható egy nagyon egyszerű folyamatábrája a folyadékkal való hűtésnek.

Egyszerű folyamatábra

Látható, hogy szükség lesz egy hőátvevő elemre - továbbiakban blokkra -, mely a processzorról származó hőt átadja a rendszerben levő folyadéknak. Majd szükség van egy hőátadó elemre - radiátorra - mely a processzor által termelt, folyadéknak átadott meleget leadja a környezetének. Az egész rendszer egy körfolyamatot kell alkosson, azaz a rendszerben levő folyadék felveszi a processzor által leadott hőt, melyet lead a hőátadó elem (radiátor, hőcserélő, hőleadó) a környezetének. Az így visszahűtött folyadéknak pedig újból el kell, hogy jusson a processzorhoz, hogy ismét felvegye a meleget. Az egész rendszerben az áramló folyadékot célszerű elősegíteni, folyamatosan és állandó szinten fenntartani. Ehhez egy keringető szivattyút kell beépíteni.

A következő ábra kicsit bonyolultabb lesz, mint az előző. Ennek az az oka, hogy kicsit közelít a gyakorlati kialakításhoz, míg az előző egy nagyon elméleti vázlat volt.

Gyakorlati folyamatábra

Látszik, hogy bekerült egy tartály is a körbe. Ennek leginkább légtelenítő, esetlegesen folyadék térfogat tágulási hatása van. Ugye, ha belegondolunk, akkor a folyadékot ha melegítjük (jelen esetben a processzor melegíti), akkor a térfogata növekedni kezd. Ennek mértéke a hőmérséklet változással egyenesen arányos, azaz minél magasabb hőmérsékletre növeljük a folyadékot, annál nagyobb térfogatra tágul.
Valamint főként a rendszer folyadékkal való feltöltésekor apró levegőbuborékok is kerülnek a folyadékba, melyek folyamatosan keringenének a rendszerben a folyadékkal együtt. Viszont, ha van egy tartály is a rendszerben, mely nincs színültig töltve folyadékkal, akkor a keringő levegő buborékok itt meg tudnak rekedni. A folyadék térfogat növekedésekor pedig a tartályban levő levegőt fogja egy kicsit összébb nyomni, hiszen míg a folyadék szinte nem, a gáz (itt levegő) összenyomható. Valamint a hűtéshez használatos szivattyúk az esetek többségében olyan kivitelű, mely folyadékba merítve szív, majd egy nyomócsonkon keresztül nyomja ki a folyadékot magából. Ezt a fajta szivattyút is ebbe a tartályba tudjuk meríteni. De erről majd bővebben a szivattyúknál. Tehát emiatt került be a tartály a rendszerbe.

Célszerű még azonban rendszerünk biztonságán is növelni. Ami egy jól összeszerelt rendszerben problémát okozhat, az a folyadék áramlásának folyamatos biztosítása, annak meglétének állandó vizsgálata, hiba esetén a szükséges beavatkozás elvégzése. Nézzük csak, arról van tehát szó, hogy milyen hibák lehetnek a rendszerben. Legalapvetőbb gond a szivattyú meghibásodása, vagy a folyadék távozása a rendszerből, amik miatt a hűtött eszköz, ami a CPU-n kívül lehet a VGA kártyának is a processzora (GPU), valamint az alaplapi chipset nem kap megfelelő hőelvonást (hűtést) és tönkremegy. (A folyadék elfolyása miatt ugyan más okból is tönkremehet valami, nem csak attól, hogy túlmelegszik, hiszen a hűtőfolyadék végigfolyva egy feszültség alatt levő alaplapon tönkreteheti azt). De elfolyhat úgy is, hogy nem vesszük észre és a PC-n, sőt akár a szobán! kívül is elfolyhatott (erről még később). Ugye akkor az történik, hogy levegő kerül a rendszerbe a folyadék helyett, ami közel sem olyan jó hővezető képességű, mint a folyadék, ill. a szivattyú nem is nagyon képes keringetni azt. Ez nagyon nem fordulhat elő, ha megfelelően össze van szerelve a rendszer. Ha viszont minden rendben a folyadékkal, tegyük fel, hogy meghibásodik a szivattyú és emiatt szűnik meg az áramlás. Lényeg a lényeg, hogy szerintem célszerű a rendszerbe a lehetőségekhez képest minél több védelmet építeni, mely(ek) megvédik a PC-t. Leginkább egy olyan védelmet javaslok, mely figyeli az áramlás meglétét a rendszerünkben, azonnal kikapcsolja a PC-t, ha megszűnik, valamint addig nem is engedi bekapcsolni, amíg az áramlás meg nincs. Erről szintén bővebbet majd a védelmeknél írok. Lehet a védelem olyan is, mely a hűtendő elem(ek) hőmérsékletét figyeli, amennyiben az meghalad egy bizonyos, általunk definiált küszöbértéket, akkor avatkozik be.

A vízhűtés elméletéről ennyit, részletesebben az egyes részegységekről szóló menüpontok alatt lehet olvasni.