Tömb felfogatása

A hűtőtömböt alapvetően hozzá kell szorítani a procihoz.Ez a fő feladat.
Ehhez a hűtőtömböt a procifelületre merőlegesen kell leszorítani.
A leszorítás mellett meg kell oldani a hűtőtömb különböző irányú mozgási lehetőségek megakadályozását is!
A következő mozgási lehetőség van leszorítás mellett:

Erők
Ha a blokk nagyobb, mint a procifoglalat befoglaló mérete (AMD esetén 60x(50-70) mm) a helyzet problémásabb.
A következő lenne az ideális leszorítás:

Ideális
A nyilak az erővonalakat jelzik. Nagyon fontos, hogy a procira szorító erő átmenjen a procifelület tengelyén, mert ellenkező esetben a tömb megbillen!
A szaggatott vonal a rúgózatlan állapotú leszorítót jelzi (a léghűtők leszorítójának analógiájára).
Kétféleképpen lehet rögzíteni a hűtőtömböt:

- procifoglalat füleihez rögzítve (úgy, mint a léghűtőknél)
- az alaplaphoz szorítva, az alaplapon átmenő furatokon keresztül.

Ilyen egy rossz alaplapi rögzítés:

Ideális

A leszorítás csavarral lehet az alaplap hátoldala felől, lehet a hűtőtömb felől, ezért nem jeleztem azt, hogy a "T" mely oldalán van a csavar.
Mint látható, a sík kengyellel átkötött leszorítás esetén a tömböt leszorító erők a szélein ébrednek. Ember legyen a talpán aki pontosan egyformára be tudja állítani.

A rúgók csak csökkentik, de nem szüntetik meg a billenés veszélyét!

Az erővonalaknak a procin keresztül kell átmenniük. Íme a következő, már jó megoldás (csappal, vagy ragasztott távtartóval bevittük az erővonalakat a proci fölé.)

Ideális

Ugyanez megoldható akkor is, ha a rúgót középre visszük be:

Ideális

A középső barna vonal egy vékony, a tömbbe rögzített tengely, erre jön rá a rúgó, majd a furatos kengyel.
Ez az előzőektől eltérően, már az oldalirányú elcsúszásokat is kiküszöböli (csapon van a tömb).
Ennek feltétele az, hogy elég széles legyen a kengyel (min. 10 mm ha a furat 3 mm)

A hűtőtömbbe mart (0,8- 1,5 mm mély), kengyelszélességű horony nagyon jó megvezetést ad a kengyelnek és az egyik irányú elmozdulást meg is akadályozza.
Hátránya az, hogy újabb forgácsolási munkát igényel:

Ideális

Az első képre visszatérve, felvetődik mindenkiben, hogyan lehetne a léghűtő ventlátori leszorítóját felhasználni, mert az eleve egy erős, egyszerű, gyorsan oldható és könnyen szerelhető megoldás.
Kézenfekvő megoldásnak látszik az, hogy hagyjuk meg az eredeti léghűtős rúgót és "toldjuk" meg:

Ideális

Ekkor az procifülekhez kapcsolódik a rögzítés, furat nélküli alaplapoknál pedig ez az egyetlen ésszerű megoldás.
A toldás nem más mint egy olyan magas lap, amin egy "akasztó" fül van - mint a procifoglalaton - és mindhárom(!!!) procifoglalat fülbe beakad (biztonság!).
Nem egy olyan esetről hallottam (kopp-kopp, nálam még sosem), hogy vagy eleve a felrögzítés során, vagy később egy váratlan pillanatban egyszer csak letört a processzor foglalaton levő fül, melyhez a hűtő volt rögzítve. Ezt a "túlhúzás", ill. az ezt követő mechanikai feszültségek váltották ki. Javaslom mindenkinek, hogy ha teheti, hűtőjét az alaplapon erre a célra kialakított furatok segítségével tegye (alaplapon átmenő csavarok). Tudom, hogy ez nem minden alaplapnál megoldható, de amennyiben igen, akkor így. Ez később sok bosszúságtól kímélheti meg az embert.
Ne felejtsük el azt sem, hogy a vörösréz ugyanakkora méretben lényegesen nehezebb, mint az alumínium. Ha viszonylag nagyobb méretű lenne a hűtőtömbünk, akkor célszerű lehet esetleg alumíniumból készíteni. Amennyiben mindenképpen ragaszkodunk a vörösrézhez, ha lehet, akkor a proci körüli furatokat használjuk a rögzítéshez.
Azt is tartsuk szem előtt, hogy a processzor foglalat füleit nem csak a hűtőtömb súlyával terheljük, hanem itt fellép a leszorító erő is, amivel a tömböt a procihoz szorítjuk.
Az is fontos szempont, hogy ha túl nehéz a tömb - hiába van jól és biztosan felrögzítve - az alaplap meggörbülhet. Ezen lehet segíteni, ha kicsit "felülvizsgáljuk" az alaplapi távtartókat, a lehetséges helyek mindegyikére teszünk.