A hűtőfolyadék

Hűtőfolyadék a rendszernek az a része, mely a processzor által termelt hőt a hűtőblokkon keresztül átveszi, majd a hőleadóban (radiátorban)a hőt a környezetének leadja, a kettő között azt minimális veszteséggel szállítja. Anyaga több fajta lehet, összefoglalnám, hogy melyek is jöhetnek szóba.

Alkohol:

Az alkohol majdnem a legjobb hűtőfolyadék. De az alkohol viszonylag drága, hővezetési tényezője és fajhője a víz alatt van. Könnyen párolog (nyílt rendszer esetén fogy!). Kikezdheti rendszerünk egyes műanyag részeit, jó oldószere lehet esetleg rendszerünkben használatos ragasztóknak. Fagyáspontja viszont alacsony, ha 0 C fok alatti hőmérséklet is éri rendszerünk valamely részét, számításba jöhet.

Olaj:

Nem a legjobb hővezető. Használják ugyan hasonló rendszerekben, leginkább ott van jelentősége, ahol az elektromos szigetelő hatása elengedhetetlen. Hővezető képessége és fajhője jóval a víz alatt van. Rendszerünk műanyag és esetlegesen gumi részeit könnyen károsíthatja, az hamar megrepedezik, megkeményszik tőle. Ha más nem, akkor gondoljunk a szivattyúnk műanyag részeire. Mindemellett sűrű anyag, a szökőkút szivattyút nem olajhoz tervezték, hamar tönkremehet tőle.

Csapvíz:

Amennyiben lehetséges rövid ideig se használjuk rendszerünkben. Egyetlenegy fő baja van: könnyen vízkövessé teheti a rendszert. Ez ebben az alkalmazási körben már néhány nap alatt bekövetkezik, volt rá példa. Utána vízkőoldó segít csak rajta, ami viszont vasat, acélt kezd ki (szivattyú tengelye). Mindemellett megposhadhat, mindenféle algák, moszatok, élőlények kiváló táptalaja lehet: Kb. 30 fokos víz, esetek többségében félhomályban. Kedvezően elősegíti az oxidációt, korróziót.

Desztillált víz:

Az egyik jó választás. Vízkő nem keletkezik tőle, viszont az élet ugyanúgy megindulhat benne, mint a csapvízben. Korróziót, oxidációt elősegíti. Van aki desztillált vizet és algaölő keverékét használja. Jó lehet az élet meggátolásához, de a korrózió ellen nem véd, oxidréteg keletkezik a blokkon, radiátoron belül egyaránt.

Desztillált víz és fagyálló keveréke:

E keverék nagyon jó hővezető képességű, jó a fajhője. Nem vízkövesedik, nem indul meg benne élet, köszönhetően a glykolnak. Korróziót nem segíti elő, szintén a fagyállónak köszönhető. Olcsó. Nem párolog. Ha kifolyik, könnyen eltávolítható. Hallottam már olyat is a fagyállóról, hogy a szivattyú forgórészéhez is jól jön, könnyebben forog tőle. Egyetlenegy negatívumával találkoztam eddig: az általam kipróbált összes ragasztót oldotta eddig kivétel nélkül, csak idő kérdése volt. Ezért ebben az esetben kerülni kell a rendszerben mindennemű ragasztást. Nagyon jól használható extrém körülményekre is: kétkörös kompresszoros hűtéshez, télen, amikor a hőleadó a lakóházon kívül van és mínuszok vannak. Peltier elemes hűtésnél is kiváló.

Desztillált víz és alkohol keveréke:

Gyógyszertári, nagyon nagy tisztaságú alkoholt keverve desztillált vízzel kiváló hűtőfolyadékhoz jutunk. A keverék fajhője, hővezetési tényezője kiváló. Élet nem indulhat meg benne, vízköves sem lesz tőle a rendszer. Korróziót nem segíti elő. Olcsó. A legtöbb ragasztót "békén hagyja", szemben a fagyállóval. Desztillált vízben az alkohol jól oldódik, nem illan el belőle. Szerintem a legjobb hűtőfolyadék. Másfél liter desztillált vízhez két dl alkohol ideális keverék.