Tápegység halkítás

A PC egyik jelentős zajforrása - főként vízhűtés mellett - a tápegység, illetve az abban levő hűtőventilátor és az általa keringetett levegő.
A zaj jelentős része a légáramlás útjában levő alkatrészeken keletkezik, ennek csak kisebb mértéke a ventilátor motorjának a hangja.

A teendők így tehát a következők:
- A ventilátor motorzajának csökkentése (ez nagyobb szakértelmet igényel)
- A légáramlás útjában levő dolgokat "optimalizálni"

Az egyik megoldás a motor zajának csökkentése leginkább csökkentett tápfeszültséggel érhető el, akár egy egyszerűbb, olcsóbb tápventilátor esetén is jelentős halkulást eredményezhet, de ha a tápegység egy régebbi példány, akkor célszerűbb lehet a régi helyett egy új ventilátort beépíteni, természetesen azt is csökkentett feszültséggel.
Véleményem szerint leginkább 8V-os tápfeszültség a legideálisabb a 12V-os ventilátor számára. Ezen a feszültségen a ventilátor jelentősen halkul, de légszállítása még kielégítő. 8V-on mindegyik tápventilátor képes még elindulni, ennél alacsonyabb feszültségeken már kritikussá válik, illetve az idő - kopás - múlásával kritikussá válhat.

Mivel a PC tápegység nem állít elő 8V-os feszültséget - a PC-nek nincs szüksége rá - ezt nekünk kell előállítani. Legegyszerűbben ezt egy 7808-as stabilizátor IC-vel oldhatjuk meg. A legtöbb elektronikai alkatrészboltban beszerezhető, ára száz forint alatt van. Ez az alkatrész gyakorlatilag annyit csinál, hogy a bemenetére adott feszültségből a kimenetére 8V-ot állít elő. Katalógus szerint terhelhetősége egy amper, így kb. 4-5 darab párhuzamosan kapcsolt 8cm-es ventilátort képes meghajtani, gondolván itt a PC ház rendszerhűtő ventilátoraira is. Több ventilátor esetén azonban már ez az IC melegszik, hűtőbordára kell szerelni. Gyári kialakítása ilyen, egyik oldala egy fém lemez, melyen egy 3mm-es furat van, ennek segítségével könnyedén felcsavarozható valami sík fém felületre, javaslom erre a tápegység dobozának belső falát. Így eléggé nagy hűtőfelületet kap, bekerül a tápegységbe, nem zavar senkit, ill. van még egy nagy előnye ennek a felszerelési módjának: a stabilizátor IC-nek: gyárilag a test lába (középső) össze van kötve a hűtőzászlójával, így tehát ha a PC fém részéhez csavarozzuk, akkor mindjárt a testet is "bekötöttük".
Nézzük, hogy milyen a bekötése ennek a stabilizátor IC-nek:

7808 ventilátor

A képen az IC bal szélső lába a bemenő feszültség, amiből szeretnénk előállítani a 8V-os kimenő feszültséget, ezt a tápegység 12V-os ágáról, a citromsárga vezetékről kössük rá. Középső lába a test, mely mint írtam a hűtőzászlóval a tokon belül össze van kötve, így ennek bekötése felcsavarozás esetén nem szükséges, a jobb szélső lába pedig a kimenő 8V-os pozitív tápfeszültség. Így tehát a tápban levő ventilátorral "sorba" kötve az IC-t, az 8V-ról fog működni. Találkoztam már olyan tápegységgel, melyben a ventilátor fekete (test) vezetéke nem a tápegység testjére volt kötve, így nem működött, át kellett kötnöm a testre.
Ami fontos szempont viszont és egy ilyen átalakítás esetén mindenképpen figyelembe kell venni, a következő. Mivel a ventilátor kevesebb feszültséget kap, ebből következik, hogy légszállítása is csökken (a hangjával együtt). A tápegységben levő nagyáramú félvezetők hűtőbordára vannak szerelve, melyek mérete úgy lett tervezve, hogy a ventilátor, mely mozgatja mellettük a levegőt, 12V-ról megy. Viszont ezt mi felrúgtuk ezzel a csökkentett feszültséggel, így tehát nagyon ajánlom mindenkinek, hogy ebben az esetben a hűtőbordák felületét növelje meg! Legegyszerűbben úgy, hogy a meglévő hűtőbordához hozzácsavarozunk egy nagyobb méretű alumínium lemezt, ez pedig 90 fokban meghajlítva eléggé nagy méretű lehet.
Valahogy így gondolom:

Táp borda

Itt is ugyanúgy érvényesül a hőátadás,akár a proci-hűtő között, célszerű minél nagyobb olyan felületet kialakítani, ahol az új hűtőlemez a bordával érintkezik, ill. a kettő közötti részt szilikon pasztával bekenni. A tápegységekben általában két nagyobb méretű hűtőborda van, ezeket véletlenül sem szabad egymással összekötni, közös potenciálra hozni, még általunk barkácsolt hűtőlemezzel sem! Ezek a plusz hűtőlemezek nem érhetnek hozzá a tápegység dobozának belső falához sem! Erre a plusz bordára azért van szükség, mert ugyanazt a hűtést a félvezetők számára lecsökkent légáramlás mellett nagyobb hűtőfelülettel tudjuk biztosítani.
Ami fontos még, hogy a tápegységekben vannak teljesítmény ellenállások is, ezek kicsit nagyobb méretű henger (esetenként téglatest) alakú bigyók. Ezek is melegednek, ezért célszerű a meglévőket nagyobb teljesítményű, de kizárólag ugyanakkora értékű példányokra kicserélni. Szintén beszerezhetőek elektronikai boltokban.
Láttam már példát arra, hogy simán lecsökkentve a ventilátor feszültségét, vagy a két nagyobb hűtőbordára egy-egy vízhűtőblokkot téve, vízzel hűtve a tápegységet is működött. Ez rendjén is van, előfordulhat, hogy gyárilag túl van tervezve a tápegység és bírja így is, bár szerintem ettől az élettartama jelentősen lecsökken (lehet, hogy megy néhány hónapig). Főként akkor van probléma, ha a tápegység eléggé meg van terhelve (nagy proci, sok vinyó, tuning,...). Emiatt tehát a feszültség csökkentés mellett mindenképpen javaslom a hűtőfelület megnövelését, a teljesítményellenállások nagyobb teljesítményűre való cseréjét!

A másik megoldás (én a kettőt együtt használom) a légáramlás útját szabaddá tenni. Ugyanis ha a ventilátor által keltett szél útjában van valami, akkor azon a mozgó levegő hangot kelt.
A tápon belül a hűtőbordák élei, egyéb panelba forrasztott alkatrészek vannak, ezekkel nem nagyon lehet mit kezdeni. A ventilátor másik, általában fújó oldalán viszont a legtöbb tápegységnél lehet mit tenni az ügy érdekében. Magyarán a gyártók a fém doboz anyagából alakítanak ki egy szellőzőrácsot oly módon, hogy a ventinél kicsit kidomborítva az anyagot, kiütéssel körkörös réseket készítenek. Lehet, hogy hihetetlen, de ennek a "csodának" az eltávolítása után lényeges zajcsökkenés érhető el. Ezt a következőképpen célszerű megoldani. Szétszedjük a tápot, kivesszük belőle a ventilátort és az elektronikát. Majd egy fűrészlappal, reszelővel, konzervnyitóval, stb. kivágjuk ezt a rácsot úgy, hogy egy teljesen kör alakú nyílást kapjunk. Az esetek többségében olyan a gyári kialakítása, hogy négy darab kb. 5mm-es szakaszt kell átvágnunk, majd az egész kiesik a helyéről, azaz nem kell kört vágni, majd reszelgetni. Aztán visszaszerelünk mindent a helyére. A keletkezett lyukon keresztül viszont belenyúlhatunk a forgó ventilátorba, ez ellen esetleg csavarozhatunk a táp külső oldalára egy körkörös, krómozott drótból készült ventilátor rácsot. Ez semmit sem számít, mert nagyon kicsi a felülete, ill. nincsenek élei, amik légáramlás szempontjából ideálisak.
Nekem így néz ez ki:

Táp

N ekem egy 300W-os Acorp tápegységem van, azon végeztem el mindkét átalakítást. A táp gyárilag nem tartozik a halk kategóriába, most pedig az asztalra letéve úgy, hogy a ventilátoros (képen látható), hátsó oldala "néz felém", csak akkor hallható, kb. 30 cm-ről, messzebbről teljesen csöndben van.

Felhívnám mindenki figyelmét, hogy ezek az átalakítások a tápegység garancia vesztéséhez vezetnek! Én semmiféle felelősséget nem tudok vállalni az átalakításból adódó károkért! A tápegységen belül nagy feszültség és áram van jelen, valamint maradhat benne a kikapcsolás után is feszültség, mely rázhat, így ezzel csak óvatosan!