Védelmek

Mivel az ördög sosem alszik, éppen ezért előfordulhat, hogy valami probléma merül fel a hűtéssel. Szerintem a lehetséges problémák felsorolhatóak:
- valahol a kör megszakad, a hűtőfolyadék szivárogni kezd, levegős lesz a rendszer, előbb-utóbb elfolyik a folyadék - >megszűnik az áramlás
- szivattyú üzem közben tönkremegy, esetleg nem indul el/nem indítjuk el (feledékenység) -->megszűnik/ki sem alakul az áramlás

Aztán persze vannak egyéb problémák, amikre most nem térnék ki nagyon. (pl. üzemen kívül szakad meg a hűtőkör, ráfolyik az alaplapra a víz, majd bekapcsoljuk a gépet)
Tehát szerintem egy jól megtervezett és kialakított rendszerben a gyenge pont a folyamatos folyadék áramlás. Ennek alapfeltétele egy lehetőségekhez képest jobb minőségű, megbízható szivattyú. Ez az egyetlen eleme a rendszernek - mivel mozgó alkatrészeket is tartalmaz - mely meghibásodhat a használat folyamán.

Mi is történhet akkor, ha nincs áramlás a hűtőkörben? A válasz egyszerű: a hűtendő elemek hőmérséklete megindul felfelé. Azt, hogy milyen gyorsan történik ez, az a rendszer kialakításától függ. Én úgy gondolom, hogy a rosszabbul megtervezett, kialakított rendszerben is lereagálható ez a probléma. Ez nagyon fontos, arról van szó, hogy van-e olyan megoldás, lehetőség, hogy felismerjük és tegyünk valamit. Ez szerintem abban az esetben nem biztos, hogy megoldható, ha a hűtőblokkunk esik le a nagyon melegedő processzorról üzem közben.

Tehát a hőmérsékletek elindulnak felfelé, egy bizonyos idő elteltével elérhetnek olyan hőmérsékletet, amit tönkremegy az adott eszköz.
Ezekből látszik, hogy ezt a problémát két helyen lehet megoldani, miszerint:
- figyeljük a hűtendő elem(ek) hőmérsékletét
- figyeljük a folyadékáramlás meglétét

Mindkettő jó megoldás lehet. Az első megoldás, hogy a hőmérsékletet figyeljük a hűtött eszközön megoldható hardveresen, vagy szoftveresen egyaránt. Szoftveres megoldásnak jó lehet, ha az alaplaphoz kapott monitorozó program, melynek segítségével figyelhetjük a proci hőmérsékletét és - programtól függően - beállítható, hogy egy bizonyos hőmérsékleti küszöbértéknél riasszon (hangjelzés), esetleg kapcsolja le a gépet. Itt megjegyzem, hogy szerintem - bár legegyszerűbbnek tűnő megoldás - egyben a leginstabilabb is. Ugyanis amikor egy processzor túlmelegszik, instabillá válik, a Windows történetesen ilyenkor fagyással, szabálytalan művelettel, kék halállal képes reagálni, így egy háttérben futó monitorozó program (pl. MotherBoard Monitor) nem feltétlenül tud érvényesülni.

Másik szoftveres megoldás a BIOS szintű védelem. Egyes BIOS-ok képesek arra, hogy egy definiált CPU hőmérsékletet elérve a proci, hangjelzést adjon, vagy le is kapcsoljon.
Ez már jobbnak tűnő megoldás, a BIOS azért ritkán fagy le, stabilabban képes működni, mint agy túlmelegedett processzorral számolgató Windows. Sajnos viszont ez a lehetőség nagyon alaplapfüggő, van, mely csak hangjelzést tud adni (magára hagyott DivX-es tömörítő gép esetén sokra megyünk vele :) ), de az is lehet, hogy a következő alaplapunkban már nem lesz ilyen lehetőség.

Ezek miatt én sokkal jobb megoldásnak tartom a PC konfigurációtól a lehető legfüggetlenebb, hardveres megoldást erre a problémára a következő okok miatt:
- Szerintem egy jól kialakított hűtőrendszer "alatt" azért ki lehet cserélni néhány PC generációt, esetleg a blokkok felfogatóját kell "upgradelni"
- Fentebb említett okok miatt a processzor "élete" nem múlik a Windows - és egyéb szoftver - stabilitásán egy túlmelegedett procival

Úgy látom, hogy mind a hőmérséklet növekedésre, mind a folyadék áramlás megszűnésére egyaránt van hardveres megoldás.

Hőmérséklet figyelés

A hőmérséklet növekedését lehet külön egy elektronikával figyelni, melynek hőérzékelőjét a blokk(ok)ra erősítve képes beavatkozni a gép tápellátásába. Erről teszek be majd a későbbiekben rajzot, leírást!

Hűtőfolyadék áramlásának figyelése

Megoldható az is, hogy egy olyan szerkezettel, mely a rajta átfolyó folyadék hatására elektromos impulzusokat ad, információt kapjunk a folyadék áramlás meglétéről. Erre alkalmas eszköz lehet egy Trabant, vagy Wartburg üzemanyag átfolyás mérő. Egyszerű, műanyag házas szerkezetről van szó, két csonkja van ( egyiken be, másikon ki áramlik a folyadék, tehát sorosan kell bekötnünk a körbe), melynek van három darab elektromos kivezetése. Miszerint tápfeszültség, ez lehet 5, de akár 12V is, van egy test (föld) és egy kimenet, melyen alapból, amikor nincs áramlás, akkor 0 Volt, azaz test van, de amikor áramlást kap, akkor ettől függően egységnyi idő alatt alig néhány, vagy akár nagyon sok impulzust ad ki magából, melynek amplitúdója a tápfeszültség értéke.
Bemutatnám, hogy én hogyan oldottam meg egy ilyen üzemanyag átfolyás mérővel egy ilyen védelmi megoldást.
Tehát először is bontóból beszereztem egy ilyen ketyerét, ára 2000Ft-ra rúgott. Először az volt a célom, hogy az alaplapi CPU-FAN csatlakozóra illesztem rá, az onnan jövő impulzusokat, mint RPM érték fogja nekem visszaadni a BIOS. Sajnos ez nem így volt, voltak vele kísérleteim, de feladtam. Az impulzusnak ugyanis a kitöltési tényezője is változott az impulzus sűrűségtől függően, ami feltehetőleg megzavarta az alaplapi impulzusszámláló áramkört. Mindamellett ez a megoldás is valahol alaplapfüggő dolog lett volna, ugyanis az én BIOS-om pl. annyit tud tenni, hogy PC bekapcsoláskor, ha nincs RPM, akkor kikapcsol, de ha menet közben szűnik meg, akkor nem kapcsol le, csak hangjelzést ad. Én olyat akartam, mely bármikor és azonnal lekapcsol, így maradtam a drasztikusabb, de biztos dolognál: megvonom a géptől az áramot.
Tehát némi ATX-es tápegység "babrálás" után kiderítettem, hogy az alaplapi táp csatlakozóban a zöld színű vezeték (általában zöld, az újabbakon már biztos), név szerint a "PS_ON" kivezetés annyit tesz, ha a gépet a power nyomógombbal bekapcsolom, akkor az alaplap egy ún. öntartó kapcsolást valósít meg, és ezt a "PS_ON" vezetéket folyamatosan testen (0 Volton) tartja. Amíg ezt a zöld vezetéket összekötöm a tápegységből kijövő fekete (test) vezetékkel, addig a táp megy, ha megszakítom, akkor megáll. Tehát az alaplap fixen testpotenciálon tartja ezt a kivezetést, majd akár a Windows, akár én néhány másodpercnyi power gomb nyomvatartás után meg tudom szüntetni ezt az öntartó kapcsolást, így leáll a gép. Na ennyit a PC tápokról.

Tehát egy olyan illesztő áramkört akartam készíteni, mely képes az üzemanyag mérőből érkező impulzusokat figyelni, mihelyst az impulzusok egy idő után sem érkeznek meg (itt kb. 2 mp.), akkor ezt az öntartó kapcsolást, melyet az alaplap csinál az ATX táp számára, meg kell szüntetnie, hogy a gép kikapcsoljon.
A kapcsolási rajz a következőképpen néz ki:

Kapcsolási Rajz

A rajzon a bal oldali téglalap az üzemanyag mérőt jelöli. Az egész elektronika nagyon kis helyen elfér, éppen ezért arra gondoltam, hogy beépítem a PC tápom belsejébe, ne legyen külön (ez garanciavesztéssel járó művelet!). Így tehát a tápon belül a zöld színű vezetéket elvágtam, a relé két záró érintkezőjére kötöttem egy-egy végét, azaz az 1-es és a 2-es pontokra. A 3-as pontra a +5V-SB-ot (Standby 5V, lila vezeték, ez akkor 5V, amikor a gép nem megy, de 230V-ot kap a táp), a 4-es pontra pedig a testet (fekete vezeték) kötöttem. A tápegységből egy három eres vezeték jön ki, mely az üzemanyag mérőre megy közvetlenül (esetleg egy sztereo Jack-aljzatot bele lehet tenni a tápba, így oldható lesz a táptól az áramlásmérő).
Az elektronika gyakorlatilag egy újratriggerelhető multivibrátor, annyit tesz, hogy be lehet (kell is) állítani egy időállandót, ez egy kondenzátor és egy ellenállás (az IC 1,2 és 3 lába között). Az IC ebben az elrendezésben figyeli az áramlásmérőről bejövő impulzusokat, minden impulzus úgymond "reseteli" az időzítőt (retriggerable). Ez az idő kb. 2 mp-et jelent ezzel a kondenzátor-ellenállás párossal. Ha megszűnnek a bejövő impulzusok ( nincs áramlás) és a timer (ez a kb. 2mp) is lejár, akkor lezárja a BC182-es tranzisztort, ami így elengedi a relét, a "PS-ON" (zöld) vezetéket megszakítja, a PC táp abban a pillanatban leáll.
Amint az impulzusok megjönnek az üzemanyag mérőről megint (áramlás megindul), úgy a relé ismét meghúz, zárja a zöld színű vezetéket, a táp kvázi "teljes értékű" tápra áll vissza, a házon levő "power" gombbal újból beindítható lesz a gép.
Tettem egy LED-et is az áramkörbe, esetleg ez is beköthető, így látjuk is, amikor a relé meg van húzva, amolyan "Áramlás OK" jelzést ad. Az IC 10-es lába szintén kimenet, mint a 11-es, annyi különbséggel, hogy a kimeneti állapota (logikai "igaz" v. "hamis") pont ellenkezője (invertáltja) a 11-esnek. Esetleg lehet olyat is csinálni, hogy a mostani LED helyére egy kétszínű LED-et kötünk úgy, hogy a LED közös pontja (katódja) testre megy, mint a rajzon is, a zöld fényű részét bekötjük ellenállásostól úgy, mint a rajzon, majd még egy 1k-s ellenállást kötünk a kétszínű LED piros fényére és az IC 10-es lába közé. Majd ezt a LED-et kitesszük a házunk elejére. Ez annyit fog tenni, hogy amikor "Áramlás OK", akkor zöld, ha "Áramlás hiba", akkor piros fénnyel fog világítani. Ha nincs ilyen vizuális igény ezzel kapcsolatban, akkor a rajz szerint a LED és a hozzá kötött 1k-s ellenállás elhagyható, a kapcsolás teljes értékében továbbra is működni fog.

Ennek a megoldásnak van annyi hátránya, hogy a tápegységet meg kell bontani, így veszik a garancia. Megoldható a dolog amolyan "külső" megoldással is. Ide kell egy külső tápegység, legjobb egy hálózati adapter, hiszen az áramlásmérőnek akkor is kell tápfeszültség, ha a gép nem megy (eddig azt a Standby 5V-ról kapta a tápon belül). Aztán kell egy relé, amely nagyobb áramot bír kapcsolni, mint az előző megoldásban és mindezt 230V-on is tudja. Ilyenekkel csak 12V-os behúzótekercsű változatban láttam (biztos van 5V-os is, de szerintem már csak az ára és beszerezhetősége miatt sem érdemes vele foglalkozni), de ez nem gond, az IC CMOS eszköz, ami most itt annyit jelent, hogy 15V-os tápfeszültségről is járatható. Szóval megépíthető olyan formában is mindez, hogy egy adaptert bedugunk egy konnektorba, van fix tápunk, majd készítünk egy olyan 230V-os konnektort, melyet a relé záró érintkezőivel tudunk be, ill. kikapcsolni. Ebbe a konnektorba dugjuk bele a PC tápvezetékét, így nem a tápegységet kapcsoljuk, ha nincs áramlás, hanem az egész géptől vonjuk meg a 230V-os váltakozó feszültséget. Ez több vezetéket, valami külön dobozt, nagyáramú szerelést jelent, viszont a PC bolygatása nélkül.

Mindenkinek el kell döntenie, hogy mennyire ért hozzá, mi mit ér meg neki.